Üdvözöljük az Electropoint
biztonságtechnikai nagykereskedés és webáruház oldalán!
A teljes oldaleléréshez kérjük Jelentkezzen be, vagy Regisztráljon!

"A büdösbe még senki sem halt bele"...

Így tartja a mondás. Sajnos azonban a szén-monoxid (CO) egy színtelen, szagtalan, íztelen gáz, amely kis koncentrációban rosszullétet, nagy mennyiségben halált okozhat...

Amennyiben még nem rendelkezik szén-monoxid (CO) riasztóval, kérjük tekintse meg a Honeywell XC70 szén-monoxid érzékelőt.

Különösen ügyeljen a CO veszélyre, ha gázkészüléket üzemeltet (pl.: gázboiler, gázkazán), vagy olyan helyiségben, épületben tartózkodik, ahol szén-monoxid mérgezésnek lehet kitéve!

Mi a szén-monoxid?

A földgáz, fa, szén fűtőolaj, parafin, benzin, propán, bután...etc. égése során keletkező erősen mérgező gáz. Emberi érzékszervekkel nem lehet felismerni, ezért az életre különösen veszélyes!

A szén-monoxid mérgezés tünetei

A szén-monoxid a szervezetbe jutva halmozódni kezd és oxigénhiányt okoz. A tünetek az oxigénhiányos állapot miatt lépnek fel, amelyek a belélegzett mennyiség (halmozódás) mértékétől függően súlyosbodnak.

A szén-monoxid koncentrációt leggyakrabban ppm (parts per million) mértékegységgel adják meg, ami annyit jelent, hogy egymillió levegő molekula közül "X" mennyiségű molekula szén-monoxid.

200 ppm2-3 óra belélegzés után fejfájást okoz
400 ppm1-2 óra után fejfájást, rosszullétet, hányingert okoz
800 ppm45 perc után fejfájást, rosszullétet okoz
1600 ppm20 perc után eszméletvesztés, 2 óra után halál
3200 ppm5-10 perc után eszméletvesztés, 30 perc után halál
6400 ppm1-2 perc után eszméletvesztés, 10-15 perc után halál
12800 ppm1-3 percen belül halálos mérgezés

Az egészségügyi határértéket több rendelet is szabályozza, ezek alapján a 4-9 ppm az elfogadott. Hosszútávon azonban 30 ppm, míg rövid távon (max. 15 perc) 60 ppm a megengedett maximum.

A szén-monoxid tehát könnyen képes végzetes kárt okozni a szervezetben, de kis mennyiségben akár hosszabb távon is elviselhető.

A szén-monoxid méregezést jellemzően gázkészülékek meghibásodása okozza.

2015.10.08
Kosár tartalma
Az Ön kosara jelenleg üres.Kosár kiürítése
Webáruházunkban feltűntetett árak a bruttó végfelhasználói árak, amelyek az ÁFA-t tartalmazzák.

Rendelés felvétel H-P, 8:00-16:00